Üretken Yapay Zeka Nedir, Nasıl Çalışır ve Kullanılır?

22 Ekim 2024

Üretken Yapay Zeka Nedir, Nasıl Çalışır ve Kullanılır?

Yapay zeka, son yılların en popüler kavramlarından biri. Bilgisayar sistemlerinin insan benzeri düşünme yeteneklerini taklit etmeye çalıştığı ve önceden belirlenmiş kurallara ve algoritmalara uyarak belli görevleri yerine getiren sistemleri ifade eden yapay zeka günümüzde otomotivden sağlık sektörüne, finansal hizmetlerden perakende sektörüne kadar birçok alanda kullanılıyor. Gelişen teknoloji elbette ki yapay zekanın da sürekli gelişmesine ve değişmesine neden oluyor. Bu gelişmelerin ortaya çıkardığı yeni kavramlardan biri de üretken yapay zeka. Bu içerikte üretken yapay zeka nedir ve nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını arayacağız. Eğer sen de yapay zeka teknolojileri ile ilgileniyorsan ve bu teknolojiler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsan bu içerik tam sana göre.

 

Üretken Yapay Zeka Nedir?

 

Üretken yapay zeka, var olan verileri analiz etmek ya da belirli algoritmalarla verilen komutları yerine getirmenin yanı sıra öğrenme algoritmalarını kullanarak yeni ve özgün içerikler üretebilen yapay zeka türüdür. Üretken yapay zeka modelleri ses, yazılı metin, görüntü ya da video gibi içerikler üretmek için geliştirilmiştir. Üretken yapay zeka, bu içerikleri insan müdahalesine gerek kalmadan üretebilmek için çeşitli algoritmalar kullanır. Son derece güçlü olan üretken yapay zeka estetik açıdan son derece başarılı içerikler meydana getirebilir.

 

Üretken Yapay Zeka Nasıl Çalışır?

 

Üretken yapay zeka birçok kişi için sihirli bir araç gibi gözükse de arka planda bu sistemi oluşturan çok sayıda teknoloji mevcuttur. Peki birçok kişi için oldukça karmaşık görünen üretken yapay zeka nasıl çalışır?

 

Üretken yapay zeka, yapay zekanın bir dalı olan makine öğrenimi prensipleri üzerinde çalışır. Bu prensipler makinelerin verilerden öğrenmesi temeline dayanır. Fakat modelleri öğrenen ve bu öğrendiği bilgiler üzerine tahminlerde bulunan ya da karar veren geleneksel makine öğrenmesi modelinin aksine üretken yapay zeka farklı bir adım daha atar. Üretken yapay zeka verilerden öğrenirken aynı zamanda gelen verilerin özelliklerini taklit eder ve yeni veri örnekleri meydana getirir.

 

Üretken yapay zekanın çalışma prensibi genellikle şu akış üzerinden ilerler:

 

  • Üretken yapay zeka oluşturacağı içerik türüne ait tüm örnekleri içeren büyük bir veri kümesini toplar. Bu veriler sayesinde üretken yapay zeka yeni içerikler üretirken kullanabileceği kalıpları ve ilişkileri öğrenmiş olur. Buna veri toplama aşaması da denir.
  • Veri toplama aşamasından sonra model eğitimi aşamasına geçilir. Tüm üretken yapay zeka modelleri yeni ve özgün içerikler üretmek için sinir ağlarını (neural networks) kullanır. Bu ağlar sayesinde toplanan verilerdeki temel örnekler ve yapılar üzerinde üretken yapay zeka eğitilir.
  • Üretken yapay zeka topladığı veriler ile eğitimi tamamladıktan sonra kullanılan modele bağlı olarak örnekleme yaparak yeni içerikler üretebilir. Üretilen içerik modelin eğitim verilerinden öğrendiği tüm bilgilerin bir sentezi olarak ortaya çıkar.
  • Üretken yapay zekanın içerik üretimindeki son aşaması da ayrıntılandırmadır. Verilen göreve bağlı olarak oluşturduğu içeriğin kalitesini en üst düzeye ulaştırmak ve özel komutları yerine getirmek için üretken yapay zeka oluşturduğu içeriği detaylandırmak için yeniden işlemden geçirir.

 

Bu akışta da görüldüğü gibi üretken yapay zeka çalışma prensibi öğrenme üzerinedir. Bu durum bir anlamda insan beyninin veri işleme, öğrenme, karar verme ve kategorize etme gibi süreçlerinin taklit edilmesidir.

 

Üretken Yapay Zeka Araçları Nelerdir?

 

Üretken yapay zeka günümüzde birçok farklı şekilde kullanılabiliyor. En popüler üretken yapay zeka araçları ise metin, ses, görsel üretiminde kullanılan araçlardır.

 

Metin, üretken yapay zeka modellerinin temelini oluşturur. Dil tabanlı üretken yapay zeka modelleri örneklerinden biri LLM (Büyük Dil Modeli)’dir. LLM’ler makale üretme, metin oluşturma, kod yazma, çeviri yapma gibi çeşitli görevlerde sık sık kullanılır. Günümüzde birçok kişi tarafından kullanılan ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botları bu araçlara örnektir.

 

Üretken yapay zeka modelleri metin komutları aracılığı ile müzik, ses ya da konuşma sesleri de üretebiliyor. Ses üretebilen yapay zeka araçları telif sorunu olmayan arka plan seslerinin üretilmesinde, özgün sesli içeriklerin üretiminde, seslendirmelerde ve müzik oluşturmada kullanılıyor. Audiosonic, Murf.AI, FakeYou gibi araçlar ses oluşturucu üretken yapay zeka araçlarına örnek olarak verilebilir.

 

Günümüzde en sık kullanılan üretken yapay zeka araçları içerisinde görsel oluşturucu araçlar da yer alıyor. Öyle ki bu araçların meydana getirdiği görseller birçok alanda kullanılıyor. Bu araçlar sayesinde kullanıcılar hayallerinde canlandırdıkları bir resmi yapay zeka aracına metin olarak girerek istedikleri görselin oluşturulmasını sağlayabiliyorlar. DALL-E, Wombo Dream ve Midjourney gibi araçlar metinden görsel oluşturulabilen üretken yapay zeka araçları arasında yer alır. Bu araçlar tasarımcılar, sanatçılar ve reklamcılar tarafından sıkça kullanılır.

 

Üretken Yapay Zeka Nasıl Kullanılır?

 

Gittikçe popüler bir hale gelmesi üretken yapay zekanın nasıl kullanılacağı konusunun da daha sık merak edilmesine neden oluyor. Elbette üretken yapay zekayı kullanabilmek için öncelikle üretken yapay zeka araçlarına sahip olunması gerekiyor. Günümüzde ücretsiz şekilde kullanılabilen birçok üretken yapay zeka uygulaması bulunuyor. Ancak bazı uygulamaları kullanmak için ücret ödemek de gerekebiliyor. Kullanmak istediğin üretken yapay zeka aracını seçtikten sonra üretmek istediğin içeriği metin olarak yapay zeka aracına girmen yeterli. Gerisi yapay zekanın yeteneklerine kalıyor.

 

Üretken Yapay Zekanın Avantajları Nelerdir?

 

Üretken yapay zeka günümüzde moda, tasarım, sağlık, endüstri, pazarlama ve envanter yönetimi gibi birçok farklı alanda kullanılıyor. Üretken yapay zekanın sağladığı faydalar ise şunlar olarak sayılabilir:

 

  • Üretken yapay zekanın insanlığa en önemli yararlarından biri insanlar tarafından üretilen içeriklerden ayırt edilemeyecek derecede orijinal ve özgün içerikler oluşturmasıdır. Bu da özellikle sanat, eğlence, reklam ve tasarım gibi alanlarda iş gücünden ve zamandan tasarruf edilerek yeni ve özgün içeriklerin üretilebilmesi anlamına gelir.
  • Üretken yapay zeka, geleneksel yapay zeka sistemlerinin verimliliğini ve doğruluğunu artırmak için de büyük avantaj sağlar. Üretken yapay zeka algoritmaları geleneksel yapay zeka algoritmalarını eğitmek ve geliştirmek için sentetik veriler oluşturabilme yetisine sahiptir.
  • Üretken yapay zeka sayesinde belirli otomasyon süreçleri daha hızlı hale getirilebilir. Bu da özellikle işletmeler için hem kaynak hem de zaman tasarrufu anlamına gelir.
  • Son olarak üretken yapay zeka yeni ürünlerin geliştirilmesinde, ARGE çalışmalarını hızlandırılmasında ve yeni keşifler yapılmasında insanlık için oldukça faydalı olabilir.

 

Üretken yapay zeka dışında teknolojik gelişmeler ile ilgileniyor ve sürekli internette gezinerek yeni şeyler keşfetmeyi seviyorsan bol GB’a ihtiyacın var demektir. Bol GB için en doğru adres ise tabi ki Vodafone FreeZone. Vodafone’un 26 yaş altındaki kullanıcılara özel gençlik markası FreeZone ile bol GB’ların yanı sıra hediye GB’lar ile sürekli online kalarak dünyayı yakından takip edebilirsin. Aynı zamanda FreeZone’un güzelliklerle dolu dünyasında birbirinden özel fırsatlar ile birçok alanda ayrıcalıklara sahip olursun. FreeZone’un gerçekleştirdiği marka işbirliklerinden yararlanmak ve bol GB, en popüler uygulama ve oyunlarda geçerli hediye internet, en popüler cihazlarda indirim, alışverişlerinizde nakit para iadesi, popüler platformlara ücretsiz üyelik ve daha birçok fırsat için hemen sen de FreeZone’lu olabilirsin.