Kullanıcılarına canlı yayın yapma imkânı sunan bir sosyal medya platformu olan Twitch, son yıllarda özellikle de Z kuşağının yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Ülkemizde de milyonlarca kişi farklı Twitch yayıncılarını takip etmektedir. Bu içeriğimizde bir Twitch yayıncısı olmanın avantajlarının farkında olan ve yayıncı olmak isteyen kullanıcılar için merak edilen tüm detayları derledik. Eğer sen de Twitch yayıncısı olmak istiyor ve nereden başlayacağını bilmiyorsan bu içerik tam sana göre.
Twitch Nedir?
Twitch yayıncısı olmak için yapman gerekenleri anlatmaya başlamadan önce Twitch’in ne olduğuna dair kısa bir giriş yapalım. Twitch en kısa ifadeyle bir canlı yayın platformudur. Yayıncılarının tıpkı bir televizyon kanalında program yapıyormuş gibi canlı yayın yapmasına imkân tanıyan Twitch’i bir televizyon kanalından ayıran en önemli özellik ise yayıncıların izleyicileri ile anında etkileşime geçebilmesidir. İsteyen herkes Twitch’te yayıncı olabilir. Aynı zamanda bu platformda sadece yayıncı olmak değil para kazanma imkânı da bulunur. Twitch’te genel olarak bilgisayar oyunları hakkında yayınlar yapılır. Yayıncılar yeni bir oyunu yayın sırasında oynayarak izleyicilerine bilgi verebilir ya da hep birlikte bir takım oyunu oynarken yayın açarak eğlenceli bir sohbet ortamı oluşturabilir. Bakalım Twitch yayıncısı olmak için nelere ihtiyacın var?
Nasıl Twitch Yayıncısı Olunur?
Twitch yayıncısı olmak için ihtiyacın olan bazı şeyler vardır. Bunların bazıları platformun prosedürleri bazıları ise teknik ekipmanlardır. Şimdi iyi bir Twitch yayıncısı olmak için neler yapman gerektiğini adım adım inceleyelim.
Hesap Oluştur.
Twitch yayıncısı olmak için ihtiyacın olan ilk şey eğer yoksa bir Twitch hesabı oluşturmaktır. Hesabını oluşturmanın ardından mobil cihazına da Twitch’in Android ya da iOS uygulamalarını da indirmelisin. Hesap oluştururken Twitch’in Topluluk ilkeleri ve Hizmet Koşullarını da tam olarak incelemeni öneririz. Çünkü bu kurallar yapacağın yayınların kalitesini ve içeriklerini belirlemen açısından oldukça önemlidir. Hesap oluşturduktan sonra da kanalını iyileştirmek için profil fotoğrafı ve biyografi gibi alanlarını düzenlemelisin.
Yayın İçin Program Seç
Twitch yayını yapmak için, eğer yayınlarını bilgisayar üzerinden gerçekleştireceksen, bunun için bir program seçmen gerekir. Bu aşamada kullanıcıların en çok merak ettiği konu Twitch Studio mu OBS mi sorusunun cevabı oluyor. OBS (Open Broadcaster Software) yani açık yayıncı yazılımı, yayıncıların sıklıkla kullandıkları ekran görüntüsü kaydetmeye yarayan bir uygulamadır. Bu uygulama ücretsizdir ancak kaynak kodlarına herkes ulaşabilir. Twitch Studio ise OBS’nin göz korkutan ayarlarını ve bağlantı testlerini içermeyen daha basit ve kolay kullanılan bir programdır. Eğer OBS’De kendi akış ayarlarını yapmaktan emin değilsen Twitch Studio’yu kullanabilirsin. Twitch Studio programında canlı yayın sırasında sohbet akışını görüntüleyebilirsin. En iyi programı seçmek için her ikisini de inceleyebilir ve kendine en uygun olanı tercih edebilirsin.
Platformunu Belirle
PlayStation, Xbox ya da PC… Canlı yayınlarını hangi platformda yapacağına karar vermelisin. Twitch yayıncıları tarafından en sık tercih edilen platform genellikle PC olsa da yapacağın yayının türüne bağlı olarak diğer platformlardan birini de tercih edebilirsin. Örneğin eğer ağırlıklı olarak oyun ile ilgili yayınlar yapacaksan ve bilgisayarının donanımı çok da iyi değilse oyun konsollarına yönelebilirsin.
Bilgisayar Özelliklerini Kontrol Et
Twitch’te yayın yaparken bilgisayarının donanım özelliklerinin çok da önemli olmadığını söyleyenler olabilir. Bu kısmen doğru. Eğer gelişmiş grafiklere sahip oyunlar oynuyorsan ve bunlarla ilgili yayınlar yapıyorsan bilgisayarının iyi bir donanıma sahip olması gerekir. Ancak sadece sohbet ağırlıklı yayınlar yapacaksan ya da düşük sistem gereksinimli oyunlar oynuyorsan bilgisayarının donanımı hakkında endişelenmene gerek yok.
Mikrofon ve Kamera Seçimi
Twitch’de iyi bir kitle elde etmek için mükemmel grafiklere sahip oyunlar oynayabilirsin. Ancak oyun oynamakla çok aran yoksa ve yine de iyi bir Twitch yayıncısı olmak istiyorsan insanlara seni izlemeleri için iyi bir neden vermelisin. Bunun en iyi yöntemi ise onlarla iletişime geçmektir. Çok pahalı olmak zorunda olmasa da izleyicilerinle iletişime geçmek için sesini karşı tarafa iyi şekilde iletecek bir mikrofon edinmelisin. İkinci olarak Twitch’te sadece sesli yayın yapan yayıncılardan ziyade aynı zamanda görüntülü yayın açanların daha çok izlendiği de bir gerçek. Görüntü kalitesi iyi bir kamera da mikrofon da işini görecektir.
Ekstra Ekipmanlar
Kamera ve mikrofonun yanı sıra bazı ekipmanlar da yayınlarının daha etkileyici olması için işine yarayacaktır. Örneğin yayın yapacağın ortamın aydınlatması yeterli değilse ekstra bir aydınlatıcı ışık alabilirsin. Arka planına bir renk katmak istersen de yeşil perde tercih edebilirsin. Bu ve benzeri ekipmanlar yalnızca ihtiyaçlarına bağlıdır. Bu ekipmanları internet üzerinden araştırarak ekonomik şekilde ihtiyaçlarını karşılayabilirsin.
Twitch’te Nasıl Yayın Yapılır?
Twitch yayıncısı olmak için gereken tüm şartları sağladıktan sonra şimdi geldik Twitch’ten nasıl yayın yapılır sorusunun cevabına. Twitch hesabını açtın, canlı yayın uygulamasını indirdin ve sıra geldi canlı yayın uygulamasının ayarlarını belirlemeye. Ayarlar kısmından yayın yapmak istediğin bölgeye uygun sunucu ve diğer detayların ayarlarını girmelisin. Ayarları tamamladıktan sonra ekran kaydetme işlemini de gerçekleştirmelisin. Bu işlemi Twitch Studio ya da OBS üzerinden gerçekleştirmelisin. Ardından kaynaklar kısmından kameranı yayına eklemelisin. Aynı zamanda kaynaklar sekmesinden yayınına görüntü de ekleyebilirsin. Son olarak Dosya/Ayarlar sekmesinde yer alan Yayın Anahtarı sekmesini düzenlemelisin. Twitch’e giriş yaptıktan sonra kullanıcı adının üzerinden Gösterge Paneli seçeneğine tıklamalı ve Akış Anahtarı sekmesine gelmelisin. Anahtarı Göster butonuna tıkladıktan sonra da aldığın anahtarı kullanmayı tercih ettiğin yayın programı üzerinden yayın anahtarı bölümüne yapıştırmalısın. Tüm bu işlemlerden sonra hazırsın! Artık sen de bir Twitch yayıncısısın.
İyi bir Twitch yayıncısı olmak için yapman gerekenleri derlediğimiz listemizin sonuna geldik. Eğer bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek istersen Vodafone FreeZone Yayıncılık 101 serisini izleyebilirsin. 26 yaş altındaki tüm Vodafone kullanıcılarının birbirinden muhteşem fırsatlara sahip olduğu bir gençlik kulübü olan FreeZone güzellikleri bununla da sınırlı değil. FreeZone oyuncu tarifeleri yayıncı olmak isteyen tüm gençlerin yanında. Bu tarifeler Twitch ve daha birçok popüler uygulamada internetinden harcamıyor. Böylece sen yayıncılık dünyasında emin adımlarla ilerlerken GB’ların için endişelenmene de gerek kalmıyor. FreeZone genç tarifeleri birçok marka iş birliği ile kullanıcılarına birbirinden güzel avantajlar da sunuyor. Henüz FreeZone’lu olmadıysan FreeZone web sitemiz üzerinden ya da mağazalarımız aracılığı ile başvurunu hemen gerçekleştirebilirsin. Hattı kendi üzerine tanımlı olmayan 26 yaş altında bir Vodafone kullanıcısıysan da FreeZone’lu olmak ve sürpriz indirimler için hemen hattını üstüne tanımla!
İnternetini kafan takmadan sosyal medyada takılabileceğin sana özel FreeZone tarifelerini hemen incele!
Teklifleri gör!