Siber Güvenliğin 4 İlkesi: Yönetme, koruma, tespit etme ve yanıt verme

Siber Güvenliğin 4 İlkesi: Yönetme, koruma, tespit etme ve yanıt verme

Siber güvenlik işiniz için neden çok önemlidir? 

Çoğumuz eski dosya dolaplarımızı artık kullanmıyoruz. Kabul edelim, zaten çok güvenli değillerdi. Hassas kişisel bilgilerimizi, finansal verilerimizi ve gizli iş bilgilerimizi çevrimiçi olarak saklamak çok daha güvenlidir, değil mi? 

 

Aslında, evet. Bilgilerinizi korumak için yaptığınız her şeyden emin olduğunuz sürece. Veri koruma hala güncel ve önemli bir konudur ve siber güvenlik ihlali sizi ve işletmenizi zor durumda bırakabilir. 

 

Ağır yasal ve finansal sonuçların size vereceği zararın farkında olmayabilirsiniz. Bununla birlikte itibarınız da hasar görebilir. Sosyal medyada, kötü haberler her şeyden daha hızlı yayılır ve bazen müşterilerinizin, ortaklarınızın ve yatırımcılarınızın güvenini kaybettikten sonra o güveni tekrar inşa edemezsiniz. İşte siber güvenliğinizi sağlamaya neden ihtiyacınız olduğuna dair daha derin bir açıklama. 

 

Küçük işletmeler neden siber suç riski altındadır? 

Cevabı çok basit. Siber suçlular sizi daha savunmasız görüyor. Küçük şirketlerin güvenlik kaynakları, büyük işletmelere kıyasla sınırlı olduğundan, aynı siber güvenlik standartlarından ve altyapısına sahip değil ve bu da işletmenizi daha savunmasız hale getirir. Muhtemelen, finansal ve itibarınızla ilgili olumsuzluklara maruz kalabilirsiniz veya güvenliğinizi tekrar sağlamaya çalışırken işletmenizi kapatmak zorunda kalabilirsiniz. 

 

Peki, işletmenizin boyutu ne olursa olsun güvende kalmasını nasıl sağlarsınız?   

 

Siber güvenliğin dört ilkesi

Siber güvenliğin dört temel ilkesi – yönetme, koruma, tespit etme ve yanıt verme – size büyük ölçüde kapsamlı bir ‘tehdit modellemesi’ genel bakışı sağlar. Ancak bunu, zayıf noktaları tanımlayan, hedefler belirlemenize ve tehlikelere karşı önlemler almanıza yardımcı olan ve işletmenizin siber güvenlik uyumluluğu konusunda kullanışlı bir kılavuz olarak görebilirsiniz. Öyleyse bu temel ilkelerin her birine bir göz atalım. 

 

Yönetme

Bilgilerinizi ve sistemlerinizi nasıl yöneteceğinizi ve koruyacağınızı gösteren bir uyumluluk çerçevesi oluşturmakla ilgilidir. Genellikle aşağıdakileri içeren bir dizi politika ve prosedürden oluşur:  

 

  • Risk yönetimi – işletmenizin sahip olduğu bilgilerin riskleri ve bunları azaltmak için hangi adımları attığınızı belirlemek ve değerlendirmek. 
  • Politika geliştirme - siber güvenliğinizi nasıl takip edeceğiniz ve bir sıkıntı durumunda hangi yollarla iyileştirmeniz gerektiğiyle ilgilenir, böylece her zaman güvende kalırsınız. 
  • Uyumluluk yönetimi - siber güvenlik yaklaşımınızın ilgili yasa, yönetmelik ve endüstri standartlarının gerisinde kalmamasını özen göstermek demektir. Düzenlemelerin hızla değişebileceğini de unutmayın, bu nedenle düzenli olarak tüm standartları tekrar kontrol etmelisiniz.
  • Olay yanıtı - bir ihlaliniz varsa ilk nasıl tepki vereceğiniz ve bu ihlalden oluşan hasarı nasıl en aza indireceğinizle ilgilidir.
  • Eğitim ve farkındalık yaratmak – çalışanlarınızın oluşabilecek riskleri anlamalarına yardımcı olmak ve en iyi uygulamaları onlar için daha belirli hale getirmek anlamına gelmektedir.
  • Üçüncü taraf risk yönetimi – tedarikçilerinize yapılan bir saldırı size de zarar verebilir, bu nedenle tedarik zincirinizi iyi tanıyın ve onlara hangi desteği verebileceğinizi düşünün.

 

Koruma

Kendinizi kötü amaçlı yazılımlara, virüslere, kimlik avına, bilgisayar korsanlığına ve veri ihlallerine karşı nasıl koruyacağınızı anlatır. Şunları mutlaka dikkate alın:

 

  • Erişim kontrolleri - hassas bilgilere yalnızca işletmenizdeki yetkili kişilerin erişebildiğinden emin olun.
  • Yazılım güncelleme - en yeni virüsten koruma ve kötü amaçlı yazılımdan koruma güncellemelerini veya düzeltme eklerini sık sık kontrol edin.
  • Ağ güvenliğinizi güncelleyin - güvenlik duvarlarınızı ve veri şifreleme araçlarınızı güncellemeyi unutmayın. Kurulumdan sonra da işletmenizin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını kontrol edin.
  • Güvenlik bilinci eğitimi - çalışanlarınız için düzenli çevrimiçi modüller, web seminerleri, yüz yüze eğitim vb. düzenleyin 

 

Tespit etme

Şüpheli etkinlik veya yetkisiz erişim belirtileri olup olmadığına bakar, şu adımları içerebilir: 

 

  • Kötü amaçlı yazılım algılama ve izinsiz giriş algılama - bu sistemler ağınızı sırasıyla kötü amaçlı yazılım veya kötü amaçlı etkinlik açısından izler.  
  • Güvenlik açığı yönetimi - bu araçlar, zayıf noktaları belirlemek için düzenli taramalar veya güvenlik denetimleri gerçekleştirir.
  • Güvenlik bilgileri ve etkinlik yönetimi (SIEM) - bu araçlar, uygulamalarınız, cihazlarınız ve sunucularınız da dahil olmak üzere işletmenizdeki verileri gerçek zamanlı olarak şüpheli veya yetkisiz etkinlik açısından toplar ve kontrol eder.
  • Tehdit istihbaratı - ortaya çıkan siber tehditlerle ilgili haberlere dikkat edin, böylece her zaman tehditlere karşı hazırlıklı olursunuz.

 

Yanıt verme

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere baştan sona bir siber güvenlik açığı ile nasıl başa çıkacağınızı açıklar:  

 

  • Olay müdahale planlamasıyla herkesin rollerini ve sorumluluklarını, nasıl, ne zaman ve neyle iletişim kurulacağını ve insanların endişeleri nasıl ele alması gerektiğinin anlaşıldığından emin olunması gereklidir.
  • Koruma - etkilenen sistemleri izole etmek ve kaldırmak gibi bir siber ihlali kontrol altına almak için atacağınız acil adımlar.
  • Analiz - hasarın nedenini ve kapsamını belirleyen bir soruşturma yapma.
  • Kurtarma - sistemlerinizi ve verilerinizi eskisi gibi tekrardan yükleme.
  • İletişim - çalışanları, müşterileri ve ortakları olay ve etkileri hakkında bilgilendirme.
  • İnceleme - çıkarılan dersler ve sorunların tekrar etmemesi için nasıl yollar izlenmelidir belirlenir.

 

Bu dört siber güvenlik ilkesinin yanı sıra, kendinizi siber suçlardan nasıl koruyabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için ‘Siber güvenliği neden ciddiye almanız gerektiğini inceleyebilirsiniz

Siber güvenlik veya diğer dijital faaliyetler hakkında daha fazla destek için, sizin için uygun olan bir zamanda V-Hub Dijital Danışmanlarımızdan biriyle görüşebilirsiniz.