IP Transit Nedir?

08 Aralık 2023

IP Transit Nedir?

IP transit nedir? IP Transit, işlem yoğunluğunun internetin geri kalanına erişmek için bir İnternet Servis Sağlayıcısının (ISP) ağından geçmesini sağlayan bir hizmettir. IP transit servisi nedir? BGP protokolü, IP Transit servisi tarafından küresel ağ bağlantısı sunmak için kullanılır. Başka bir deyişle, bir IP Transit müşterisi, sağlayıcının kapsamlı BGP İnternet yönlendirme tablosunu kullanmak için IP Transit hizmet sağlayıcısına ödeme yapmalıdır.

 

Transit ağ nedir? Transit ağ, diğer iki ağ arasındaki bağlantıyı köprülerken kendi ağı için veri akışı taşıyan bir ağdır. Bir bölgenin otobüs, demiryolu ve diğer ulaşım yollarının uzamsal bir benzeri olarak hizmet ederler. Bir ağdaki her transit güzergahı, güzergah üzerindeki durakları gösteren düğümler ve izlediği yolu gösteren bağlantılar ile kodlanır.

 

IP Transit'e otonom sistemi olan herkes erişebilir ve Sınır Ağ Geçidi Protokolünü kullanarak yönlendirme yapabilir.

 

OTONOM SİSTEM (AS) / OTONOM SİSTEM NUMARASI (ASN)

 

Bir ISP veya diğer ağlara bağımsız bağlantıları olan büyük bir şirket, bir otonom sistem (AS) tarafından temsil edilir. Her otonom sistemin (AS), diğer AS'lerle etkileşime girerken kimlik olarak kullandığı farklı bir kayıtlı Otonom Sistem Numarası (ASN) vardır.

 

Örnek olarak, IPTP Networks ASN 41095'e sahip bir AS'dir ve ağımız dünya çapındaki diğer AS'lere ve müşterilere bağlanır.

 

IP Transit hizmeti için uygun olan kişiler yalnızca kendi AS'lerini işletenler veya başka bir deyişle atanmış bir ASN'ye sahip olanlardır.

 

SINIR AĞ GEÇİDİ PROTOKOLÜ (BGP)

 

Sınır Ağ Geçidi Protokolü, IP Transit hizmetinin temelidir. BGP, AS'nin birbiriyle iletişim kurmak ve erişilebilirlik verilerini kullanarak IP geçişini etkinleştirmek için kullandığı bir protokoldür.

 

BGP, otonom sistemlerin, ileten otonom sistemin (AS) ve alıcı otonom sistemin (AS) kontrolü altındaki iki IP adresi listesi de dahil olmak üzere erişilebilirlik bilgilerinin reklamını yapmak, bağlanmak ve trafik alışverişinde bulunmak için kullandıkları bir protokoldür.

 

BGP, bir veri paketini iletmek için en verimli yolu bulur ve oraya ulaşma yolunu belirler.

 

IP Transit Hizmet Türleri

 

Kamu IP Transit

Tek bir tedarikçi aracılığıyla internete bağlantı sunar ve IP transit hizmetinin en temel türüdür. Küçük işletmeler ve bireysel tüketiciler genellikle bu tür bir hizmeti kullanır.

 

Özel IP Transit

Genel IP transitine benzer şekilde, bu tür bir hizmet internete özel ve gizli bir bağlantı sunar. Hassas verileri iletmek zorunda olan ve İnternet trafiğini normal kullanıcılardan ayrı tutmak isteyen kuruluşlar bunu sıklıkla kullanır.

 

Özel IP Geçişi

Bu tür bir hizmet, sabit miktarda bant genişliği ile birlikte internete özel, tahsis edilmiş bir bağlantı sunar. Bu, İnternet bağlantılarından mükemmel performans ve güvenilirlik talep eden işletmeler için mükemmeldir.

 

BGP IP Geçişi

Daha yüksek standartta İnternet bağlantısı için bu tür bir hizmet Sınır Ağ Geçidi Protokolünü (BGP) kullanır. BGP, trafikleri için en uygun maliyetli rotaları seçerek işletmelerin İnternet yönlendirmeleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını ve belki de harcamalardan tasarruf etmelerini sağlar.

 

IPv6 IP Transit

Bu tür bir hizmet diğerlerine benzer, ancak özellikle IP sürüm 6 içindir. IPv6 adreslemeye geçişin başlatılması önemlidir çünkü IPv4 adresleri internette tükenmektedir.

 

Peering

Bu, tüm verilerin üçüncü taraf bir sağlayıcı üzerinden yönlendirilmesi yerine İSS'lerin birbirleriyle doğrudan veri alışverişinde bulunabilecekleri bir yöntemdir. Belirli bir IP transit hizmeti türü değildir. Peering, her iki tarafın da İnternet erişim hızlarını artırabilir ve maliyetlerini düşürebilir.

 

Bir IP Transit Hizmeti Nasıl Çalışır?

 

Verilerin internet üzerinden gönderilmesi veya alınması için üçüncü taraf ağlardan geçmesi gerekir. Bu geçiş, internet servis sağlayıcılarının sağladığı IP geçiş hizmetleri tarafından gerçekleştirilir. İSS ağları, veri akışının kendilerinden geçmesini ve hedefine ulaşmasını sağlar.

 

Ancak, internet erişiminizin IP transit hizmetleriyle birlikte gelmesi gerekmez. Bu hizmetler için genellikle düzenli taksitler halinde veya kullanım bazında ödeme yapmanız gerekir.

 

Bu ücretli bir hizmet olduğundan, bir işletmeniz varsa IP transitine sahip olmanız gerekir. İhtiyaçlarınıza en uygun transit hizmet sağlayıcısını seçebileceğinizi bilmek mükemmeldir.

 

IP Transit Hizmet Sağlayıcı Katmanları

 

IP transit sağlayıcıları (ISP'ler) yeteneklerine göre üç kademeye ayrılır.

 

1. Kademe Sağlayıcılar 

 

İnternetin çekirdeğini 1. Kademe sağlayıcılar oluşturur. Bu sayede internet üzerindeki her ağ küresel olarak birbiriyle iletişim kurabilir. Bu internet servis sağlayıcılarının sadece küçük bir kısmı dünya çapında mevcuttur, ancak geniş bir küresel erişime sahiptirler. Doğrudan ücretsiz olarak iletişim kurabilirler, ancak ağlarına erişmek isteyen alt kademe hizmet sağlayıcıları bedelini ödemelidir.

 

İşte Kademe 1 hizmetleri sunan iki internet servis sağlayıcısı

 

Eğer 1. kademe bir sağlayıcının ağ hizmetiyle ilgileniyorsanız: Verizon ve AT&T.

 

2. Kademe Sağlayıcılar

 

Hiyerarşinin en tepesinde 1. Kademe İSS'ler ve ardından 2. Kademe sağlayıcılar yer alır. Bunun nedeni, çeşitli fiziksel sahalar ve veri merkezleri ile önemli ağlara sahip olmalarıdır. Buna ek olarak, Kademe 1 sağlayıcılar daha pahalı olduğundan, çoğu Kademe 2 sağlayıcı bunun yerine kendi grubundaki diğerlerine çapraz bağlanır.

Netflix, Amazon, Vodafone ve Comcast gibi diğer tanınmış isimlere ek olarak, bugün birçok Tier 2 IP transit şirketi bulunmaktadır.

 

3. Kademe Sağlayıcılar

 

Kademe 3 transit sağlayıcılar bu hiyerarşide en altta yer alır ve genellikle daha küçük müşteri tabanına sahip yerel sağlayıcılardır. Çoğu durumda, pahalı Kademe 1 sağlayıcılardan satın almaktan kaçınmak için IP transitinin bir kısmını Kademe 2 sağlayıcıdan düşük bir maliyetle satın alırlar.

 

Bir IP transit müşterisi için hangi kademenin en iyisi olduğunu merak edebilirsiniz. Yüksek kademeli sağlayıcılar genellikle en doğrudan transit rotalarını sunsalar da, genellikle gözden kaçarlar ve verimsizliğe yol açarlar. Dahası, 1. Kademe bir müşteri çok daha yüksek ücretler öder, bu yüzden çoğu kişi 2. Kademe sağlayıcıları tercih eder. Genellikle daha düşük bir fiyata daha istikrarlı ve daha doğrudan bir yol sağlarlar.

 

Sonuç

 

BGP yönlendirme protokolünü kullanarak otonom sistemlerle trafik alışverişi yapmak için diğer İSS'lerle serbestçe eşleşebilen 1. kademe bir İSS değilseniz, trafiğinizi hedefine taşımak için bir IP transit anlaşmasının parçası olarak bir İSS'ye ödeme yapmanız gerekir. Hizmeti sağlayan İSS, üzerinde önceden anlaşılan BGP topluluklarıyla ilişkili internet trafiğini taşırken, çift ana bilgisayarlı bir mimari yedeklilik ve en iyi yönlendirmeyi sunacaktır.