Hyperscale Data Center (Hiper Ölçekli Veri Merkezi) Nedir?

08 Aralık 2023

Hyperscale Data Center (Hiper Ölçekli Veri Merkezi) Nedir?

Hiper ölçekli veri merkezi anlamı nedir? Hyperscale Data Center tanımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için makalenin devamına göz atabilirsiniz. Görev açısından kritik işleme ve ağ teknolojisini barındıran bir tesis hiper ölçekli veri merkezidir.

 

Bu tesisler Amazon, Google ve Microsoft gibi işletmelerin temel hizmetlerle dünya çapındaki müşterilere ulaşmak için işlem kapasitelerini kullanmalarını sağlar.

 

Hyperscale Data Center tanımı: Hyperscale veri merkezleri, muazzam veri işleme ve depolama gereksinimleri olan işletmeler tarafından inşa edilen devasa binalardır. Bu işletmeler, donanımın desteklediği programlardan veya web sitelerinden doğrudan gelir elde edebilir veya dış taraflara teknoloji yönetimi hizmetleri satabilir.

 

Veri merkezi, bir şirketin sunucularını ve IT donanımını barındıran belirli bir alan veya yapıdır. Firma, veri merkezinin kaynaklarını kendi operasyonlarını yürütmek için kullanabilir veya bu kaynakları bir hizmet olarak genel kullanıma sunabilir. Kurumsal ve hiper ölçekli veri merkezleri arasında ölçek ve performans farklılıkları görülebilir.

 

Hiper ölçekli veri merkezleri, kurumsal veri merkezlerinden belirgin şekilde daha büyük olmalarının yanı sıra, ölçek ekonomisi ve uzmanlaşmış mühendisliğin sağladığı avantajlar sayesinde onlardan belirgin şekilde daha iyi çalışır.

 

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının en iyi hiper ölçekli operatörler arasında yer alması şaşırtıcı olmamalıdır. Hiper ölçekli veri merkezi pazarına, bu tesislerin yarısından fazlasını işleten Amazon, Microsoft ve Google hakimdir.

 

Hiper ölçekli bir tesis ölçeklenebilir, yani artan talepleri karşılamak için işlem kapasitesini artırabilir.

 

Şirketler Veri Merkezlerini İki Şekilde Ölçeklendirebilir:

 

Yatay olarak

 

Ağ altyapınızı yatay olarak genişletmek daha fazla cihaz eklemeyi gerektirir. Sonuç olarak işlem yükünü ek makineler arasında dağıtabilirsiniz. Bir iş uygulaması artık ekstra trafiği kaldıramıyorsa, yeni sunucular eklemek artan yükün üstesinden gelebilir.

 

Dikey Olarak

 

Dikey olarak ölçeklendirdiğinizde CPU ve RAM ekleyerek altyapınızı genişletirsiniz. Bu, kodunu değiştirmeden bir makinenin işlem gücünü artırmanızı sağlar. Dikey ölçeklendirme daha basit olsa da makinenin parametreleri ne kadar ölçeklendirilebileceğini belirleyecektir.

 

Hiper Ölçekli Veri Merkezlerine Örnekler

 

Google

 

Google, Kuzey Carolina'nın Lenoir kentindeki devasa hiper ölçekli veri merkezini kurmak için 1,2 milyar dolar harcadı. Kesin ayrıntılar bilinmemekle birlikte, binaların toplam alanının 500.000 feet kareden fazla olacağı düşünülüyor.

Google Lenoir'i "enerji altyapısı, geliştirilebilir arazi ve erişilebilir işgücü" nedeniyle seçti.

 

Apple

 

Apple'ın en büyük veri merkezlerinden biri Maiden, Kuzey Carolina'da bulunuyor. Ancak şirketin dünyanın her yerinde tesisleri bulunuyor. 500.000 metrekarelik veri merkezi, özellikle ortak yerleşim için 184.000 metrekarelik yükseltilmiş zemin alanı içeriyor.

 

Apple, net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefinin bir parçası olarak üç güneş enerjisi çiftliği ve bir 10 megawatt yakıt hücresi tesisi inşa etti.

 

Microsoft

 

Dünyanın en büyük veri merkezlerinden biri Microsoft'un Northlake, Illinois'deki hiper ölçekli veri merkezidir. Bu veri merkezi 700.000'in üzerinde bir metrekareye sahiptir ve tahmini olarak 500 milyon dolara inşa edilmiştir. Ayrıca, bu veri merkezinde yerleşik bir elektrik trafo merkezi bulunmaktadır.

 

Hiper Ölçekli Veri Merkezlerinin Önemi

 

Bir HDC, gerektirdiği boyut ve hesaplama zorluğuna rağmen, büyük işletmeler için yakın olan çekici çözümler sunar. Bunların çoğu, verilerin toplu olarak depolanmasından kaynaklanan sorunları ele alır. İşte HDC'lerin müşteri firmalara yardımcı olduğu birkaç yol.

 

Dengeli İş Yükleri

 

Tek bir sunucunun aşırı ısınmasını önlemek için hiper ölçekli veri merkezleri iş yükünü verimli bir şekilde çok sayıda sunucuya böler. Bu önemlidir çünkü aşırı ısınan bir sunucu yakınındaki diğer sunuculara zarar vererek istenmeyen bir zincirleme reaksiyon başlatabilir.

 

Marjlarda Artış

 

Kuruluşlar, hizmet yeteneklerini geliştirmek ve giderleri değerlendirmek için hiper ölçekli veri merkezlerinde çözümler tasarlayabilir. Veri merkezleri, işletmelere marjinal gelişim sağlayabilmeleri için hizmet müşterileri için büyük ölçekli, uygun maliyetli bir yapılandırma içeren en iyi seçeneği sunar.

 

Güvenlik ve Felaket Kurtarma

 

Bir firmanın verileri tehlikede olduğunda her dakika önemlidir, bu nedenle herhangi bir krizden hızlı kurtarma çok önemlidir. Hiper ölçekli veri merkezleri güçlü sanal veri güvenliği sağlar. Buna ek olarak, yedekleme ve kurtarma prosedürleri de dahil olmak üzere potansiyel tehlikelere karşı sürekli olarak önlem alırlar.

 

Hiper ölçekli veri merkezleri, veri ihlali, dahili güvenlik endişeleri veya başka herhangi bir güvenlik sorunu olsun, verileri herhangi bir tehditten korumak için katmanlı bir güvenlik altyapısı sağlar.

 

Soğutma Verimliliği

Çoğu firma için soğutma, en büyük operasyonel gider olabilir. Şirketler hiper ölçek kullanarak soğutma giderlerini başarılı bir şekilde azaltabilir ve böylece yüksek yoğunluklu bilgi işlem faaliyetlerinin çoğunu gerçekleştiren sunuculara odaklanabilirler. Hiper ölçekli bir tesis, yalnızca bir yöne giden ısıyı geri dönüştürerek gerekli soğutmayı sağlayacaktır.

 

Uzman İpuçları ve Püf Noktaları

 

Veri bakım uzmanları hiper ölçekli veri merkezlerinde mevcuttur. Hizmet kullanıcılarının verileri verimli bir şekilde kullanmalarını sağlamak için, verileri sunmadan önce düzenler ve izlerler. Buna ek olarak, uzmanlar veri altyapısını yönetir, ekipman iyileştirmelerini izler ve sistemdeki her şeyi sürekli olarak izler.

 

Veri Yönetimi

 

Veri güvenliği beklentilerini karşılamak için hiper ölçekli veri merkezleri sürekli olarak sınırlarını zorluyor. Hiper ölçekli veri merkezleri sağlayan işletmeler, kaynakları en üst düzeye çıkarmak için bulut depolama yeteneklerini kullanıyor. Ayrıca veri merkezleri her zaman açık olduğu için kuruluşlar bunlara anında erişebiliyor.

 

Geliştirilmiş Ekonomi

 

Herhangi bir hiper ölçekli veri merkezinin bariz avantajı ölçek ekonomisidir. HDC hizmet sağlayıcıları, çok fazla işlem gücüne erişebildikleri için daha küçük veri merkezleri için akıl almaz fiyatlandırma ve hizmet anlaşmaları yapabilirler.

 

Nasıl Hiper Ölçeklendirilir

 

Yüksek Yoğunluklu Sunucu Rafları

 

Düzgün işleyen bir hiper ölçekli veri merkezinin temeli, iyi tasarlanmış bir dizi raftır. HDC'ler normalde donanımlarını kullandıkları yerler olduğu için şirketler raflarını ihtiyaçlarına özel olarak tasarlayabilirler. Son yıllarda hiper ölçekli talep nedeniyle 48-U raf alanının kullanımı 42-U eşdeğerine göre artmıştır ve bu da eski raf alanını mevcut endüstri standardı haline getirmiştir.

 

Yüksek Soğutma Seviyesi

 

Bu tür güce aç raflar, alanı kullanırken bir gereklilik olan mükemmel soğutma gerektirir. Bu ihtiyacı karşılamak için çoğu veri merkezi, soğuk havayı zeminin altından serin geçitlere dağıtan bir HVAC sistemi kullanır. Aynı zamanda, sıcak koridorlar makul bir sıcaklığı korumak için ısıtılmış havayı dışarı atar.

 

Çok Fazla Güç

 

Veri merkezleri hızla küçük bir şehre yetecek kadar elektrik tüketebilir. Örneğin, Virginia'daki bir veri merkezi 1 gigawatt enerji tüketmiştir. Bu miktar yaklaşık 700.000 evin kullanımını rahatlıkla destekleyebilir. Ancak, yüksek enerji gereksinimleri nedeniyle, HDC'lerin uygun fiyatlı elektriğe sahip bölgelerde inşa edilmesi gerekir.

 

Güvenlik ve Alan

 

Söz konusu olan güç ve alan miktarı göz önüne alındığında güvenlik hassas bir konudur. Uzaktan konumlandırılmış veri merkezleri hırsızlara karşı doğal olarak güvenlidir. Bununla birlikte, birçok hassas müşteri verisini tuttukları için, HDC'ler kendilerini siber saldırılara karşı savunmak için tamamen hazırlıklı olmalıdır.

 

 

İşletmelerin çoğu IT faaliyetlerini hiper ölçekli tesislere taşıyor.

 

Hiper ölçekli veri merkezleri, güçlü, ölçeklenebilir uygulamaları etkin bir şekilde idare etmek için inşa edilmiş devasa, görev açısından kritik binalardır. Sıklıkla büyük veri üreten işletmelerle bağlantılıdırlar.

 

Hiper ölçek fikri aklın sınırlarını zorluyor. Bu fikri anlamak hem zor hem de fütüristiktir.