5G Nedir? 5G'nin Özellikleri Nelerdir?

02 Ocak 2024

5G Nedir? 5G'nin Özellikleri Nelerdir?

5G nedir? Beşinci nesil mobil ağ anlamına gelmektedir. 4G ağlarının ardından, yepyeni bir uluslararası kablosuz standardıdır. 5G tarafından mümkün kılınan yeni bir ağ türü, makineler, nesneler ve cihazlar dahil olmak üzere neredeyse herkesi ve her şeyi birbirine bağlamayı amaçlamaktadır.

 

5G kablosuz teknolojisi ile kullanıcılar saniyede birden fazla gigabit (Gbps) daha yüksek veri hızları, son derece düşük gecikme süresi, artırılmış güvenilirlik, büyük ağ kapasitesi ve daha fazla kullanılabilirlik ve çeviklik beklemelidir. Bunlar yeni sektörleri birbirine bağlayabilir ve yeni kullanıcı deneyimleri sağlayabilir. Ayrıca, gerçek zamanlı geri bildirim uygulamaları için kullanılabilecek olağanüstü hızlı kablosuz iletişim sağlar ve her türlü veriyi 1 ms veya daha az gecikme süresiyle 20 Gbps'ye kadar yüksek hızlarda aktarabilir.

 

5G ağı nedir? 5G mobil, mobil ağların beşinci neslidir. Küresel olarak kullanılan ve mevcut ağları takip eden yeni bir kablosuz teknolojidir.

 

5G ağlarının akıllı telefonlarda ve diğer cihazlarda sağladığı daha güvenilir bağlantılar sayesinde nerede ve nasıl bağlı kalabileceğiniz konusunda yeni seçenekler vardır. Buna ek olarak, ağlar muazzam miktarda veriyi taşımak için gereken çerçeveyi sağlayarak IoT teknolojisinde önemli bir artışı destekleyecek, daha akıllı ve birbirine daha bağlı bir topluma olanak tanıyacaktır.

 

Ayrıca 5G, kurumsal uygulamaların ve artırılmış gerçeklikler (AR), sanal gerçeklikler (VR), otonom arabalar, tele-tıp ve bağlantılı binalar gibi diğer dijital deneyimlerin işlevselliğini geliştirmek için kullanılacaktır.

 

- 5G Nasıl Çalışır?

 

5G Yeni Radyo (NR)

 

Bu, kullanıcıların, makinelerin ve diğer ekipmanların iletişim kurmasına ve veri alışverişinde bulunmasına olanak tanıyan hava arayüzünü tanımlar. FR1 olarak adlandırılan 5G NR'ye 7 GHz altı aralıktaki birkaç düşük ve orta frekans bandı dahildir. FR2/mmWave olarak adlandırılan 24 GHz'in üzerindeki daha yüksek frekans bantları. Alt-7 GHz aralığındaki ve ötesindeki tüm önceki hücresel ve hücre dışı spektrumlar 5G frekans bandına dahil edilmiştir. Verim ve bant genişliğinin getirdiği fiziksel kısıtlamaların ötesine geçmek için daha fazla spektrum erişilebilir hale getirilmektedir.

 

5G Yeni Nesil Çekirdek (5G NGC)

 

Bu, 5G ağının "beyni" olarak işlev görür, özellikleri ve bağlantılı cihazları da dahil olmak üzere tüm sistemi yönetir ve kontrol eder. 3GPP spesifikasyonlarına göre, yeni 5G çekirdeği, kimlik doğrulama, güvenlik, oturum yönetimi ve son cihaz trafiği toplama dahil olmak üzere tüm 5G etkileşimlerini ve hizmetlerini kapsayan bulut uyumlu, hizmet tabanlı bir mimari (SBA) kullanmaktadır. Buna ek olarak, sanallaştırılmış yazılım işlevlerinin esnek ve dağınık bir şekilde konuşlandırılmasını sağlayan ağ işlevi sanallaştırma (NFV) mimari fikri, 5G çekirdeğinde daha da vurgulanmaktadır.

 

Çok Erişimli Uç Bilişim (MEC)

 

Bu, özellikle düşük gecikme süresi ve bant genişliği verimliliği açısından 5G'nin yüksek KPI'larına ulaşmak için temel ilkelerden biridir. Ayrıca, MEC'in mobil ağları işletmeler ve diğer belirli müşteri segmentleri için esnek hizmet platformlarına dönüştürmede çok önemli olması beklenmektedir.

 

IP Multimedya Alt Sistemi (IMS)

 

IP tabanlı multimedya hizmetlerinin sunulması sayesinde, mobil taşıyıcılar artık yeni nesil zengin multimedya hizmetleri sağlayabilmektedir. Buna ek olarak IMS, IP tabanlı hizmetlere bağımsız erişim ağı erişimi sağlar.

 

- 5G Ağ Türleri

 

5G ağ türleri, gelecekte birlikte çalışacak olan üç farklı türden oluşmaktadır:

 

Düşük Bant 5G

 

Bu 5G bandını düşünmenin en iyi yolu, kapsama alanı için her şeyi kapsayan bir katman olarak düşünmektir. Bu 5G standardizasyon seviyesi kullanılacaktır. Müşterilere, orijinal olarak TV yayınları için kullanılan aynı frekansta iletim yapan ve daha uzak bölgelere bile ulaşabilen tek bir düşük bant 5G kulesi tarafından yüzlerce mil kare içinde hizmet verilebilir.

4G LTE ağları halihazırda bu giriş seviyesi hizmetten yaklaşık %20 daha yavaş. AT&T, 19 şehirde düşük bant 5G sunan ilk şirket oldu ve şu anda eyalet çapında kapsama alanına sahip. AT&T bir CES® katılımcısı ve Tüketici Teknolojileri Derneği (CTA) üyesidir.

 

Orta Bant 5G

 

4G LTE'den yaklaşık altı kat daha hızlı olan orta bant 5G, büyük Amerikan metropollerinde muhtemelen daha erişilebilir olacaktır. Düşük bant 5G ile karşılaştırıldığında, orta bant 5G daha sıkışık alanlarda hizmet sağlar ve orta bant daha fazla kaynak tahsisine izin verdiği için veri hızları düşük bant 5G'den daha yüksektir.

 

Performans ve bir kuleye yakınlık açısından orta bant 5G, düzenli kullanıcılar için mükemmel bir katman olabilir.

 

mmWave Yüksek Bant 5G

 

Milimetre dalga (mmWave) 5G neredeyse anlık mesaj iletimine olanak tanır. Yine de olağanüstü düşük gecikme süresi ve 4G LTE ağlarından yaklaşık on kat daha hızlı olması nedeniyle bir kuleye yakın olmayı gerektiriyor.

 

Verizon'un 5G İnovasyon Laboratuvarındaki uzaktan tıbbi bakım ve diğer kullanımlar gibi uygulamalar, yeni yüksek bandı ima etmektedir.

 

Daha yüksek veri aktarım kapasiteleri, 5G ağlarının daha geniş spektrum bant genişliği ve daha yüksek mmWave frekansları kullanmasıyla mümkün olmaktadır ve spektrum büyüdükçe daha hızlı bir şekilde katılabilen ve çalışabilen cihaz sayısı artmaktadır.

 

En temel düzeyde bile 5G, daha hızlı indirme, daha iyi iletişim ve bilgiye daha kolay erişim sağlayarak şirket verimliliğini artırabilir ve otomotiv teknolojileri, akıllı şehirler, eğitim ve daha fazlası için uygulamaları güçlendirebilir.

 

- 5G'nin Özellikleri

  • Kalite ve çift yönlü büyük bant genişliği şekillendirme de dahil olmak üzere, 5G teknolojisinin vahşi cep telefonu kullanıcıları için iki avantajıdır.
  • 5G teknolojisinin daha karmaşık faturalama arayüzleri, kullanışlılığını ve çekiciliğini artırmaktadır.
  • Hızlı yanıt abone denetimi için araçlar da 5G teknolojisi tarafından sağlanmaktadır.
  • 5G teknolojisinin yüksek kaliteli hizmetleri, hatayı önlemek için politika üzerine inşa edilmiştir.
  • 5G teknolojisinin sunduğu devasa gigabit veri akışı ile yaklaşık 65.000 bağlantı desteklenebilmektedir.
  • 5G teknolojisinin sunduğu taşıyıcı sınıfı ağ geçidi benzersiz bir tutarlılığa sahiptir.
  • Trafik istatistiklerinin doğruluğu 5G teknolojisi ile geliştirilmiştir.
  • Teknolojinin sağladığı uzaktan yönetim özelliği, bir kullanıcının daha iyi ve daha hızlı yanıt almasını sağlar.
  • 5G teknolojisi 25 Mbps'ye kadar bağlantı hızları sunar.
  • Sanal özel ağlar da 5G teknolojisi tarafından desteklenmektedir.
  • Yeni 5G teknolojisi sayesinde tüm teslimat hizmetleri devre dışı kalacaktır.
  • 5G teknolojisi ile mümkün olan maksimum yükleme ve indirme hızı.
  • 5G ağı, dünya çapında gelişmiş ve erişilebilir bağlantı sağlar.

 

Sonuç

 

Standart bilgisayarları ve dizüstü bilgisayarları piyasada daha az değerli hale getirecek olan 5G teknolojisi sayesinde yeni bir teknolojik devrim başlamak üzere. Telekomünikasyon endüstrisi önemli atılımlar yaşadı. Piyasa şu anda, öncüllerinin teknolojilerinden daha güvenilir olacak yeni 5G teknolojisini, yüksek bir tepe geleceği ile uygun fiyatla sunuyor.