IaaS, PaaS ve SaaS Örnekleri Nelerdir?

26 Aralık 2023

IaaS, PaaS ve SaaS Örnekleri Nelerdir?

Bulut, verilerin nasıl ve nerede depolandığını ve belki de daha önemlisi nerede depolanmadığını ifade eder. Verilerin birden fazla sunucuda uzaktan depolanması nedeniyle bulut, yazılım ve hizmetlerin yalnızca yerel olarak tek bir cihazda değil, çevrimiçi olarak kullanılmasını sağlar.

 

Hizmet olarak yazılım modelleri her geçen gün genişlese de incelenmesi gereken tipik üç bulut hizmeti modeli kategorisi vardır:

 

- Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)

- Hizmet Olarak Platform (PaaS)

- Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)

 

Bunların her biri için konsepte, faydalara ve farklılıklara bakacağız. Ayrıca SaaS, PaaS ve IaaS arasındaki temel farkları anlamanıza yardımcı olacağız; böylece kuruluşunuz için en iyisini seçebilirsiniz.

 

Hizmet Olarak Altyapı (IAAS)

 

Bilgi işlem altyapısını isteğe bağlı hizmetler olarak sağlamanın bir yöntemi de hizmet olarak altyapıdır (IAAS). Üç ana bulut hizmeti modeli türünden birine aittir. Müşteri sunucu, yazılım, veri merkezi alanı veya ağ donanımı satın alır ve bu kaynakları tamamen dış kaynaklı, isteğe bağlı bir hizmet modeli aracılığıyla kiralar.

 

Dinamik ölçeklendirme sağlar ve kaynakları bir hizmet olarak dağıtır. Sonuç olarak, birden fazla kullanıcı genellikle tek bir donanım parçası üzerinde barındırılabilir.

 

Tüketici, kendi ihtiyaçlarına uygun bilinçli kaynak kararları vermekten sorumludur. Ayrıca faturalandırma yönetimi de sunar.

 

IaaS Örnekleri

 

IaaS öncelikle depolama, ağ ve sanallaştırma gibi bulut tabanlı ve kullandıkça öde hizmetleriyle çalışır.

Popüler IaaS sağlayıcılarına örnek olarak şunlar verilebilir:

 

- AWS EC2.

- Rackspace.

- Google Compute Engine (GCE).

- Dijital Okyanus.

- Microsoft Azure.

- Magento 1 Enterprise Edition*.

 

IaaS Özellikleri

 

IaaS, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli özelliklerle tanımlanır:

 

- Kaynakları kullanan hizmetler sunulur.

- Tüketim ile maliyet değişir

- Yüksek ölçeklenebilirlikte hizmetler

- Tek bir donanım parçası üzerinde, birden fazla kullanıcı

- Kuruluşlar altyapı üzerinde tam hakimiyet sağlar

- Çok yönlü ve dinamik

 

IaaS'nin Avantajları

 

IaaS, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlara sahiptir:

 

- En uyarlanabilir bulut bilişim mimarisi

- Depolama, ağ, sunucu ve işlem gücü dağıtımı basit ve otomatiktir

- Donanım alımları tüketime bağlı olabilir.

- Müşteriler altyapıları üzerinde tam kontrole sahiptir.

 

IaaS Sınırlamaları ve Endişeleri

 

IaaS modeli, SaaS ve PaaS modelleri ile veri güvenliği, maliyet aşımları, satıcı kilitlenmesi ve özelleştirme zorlukları gibi çeşitli dezavantajları paylaşmaktadır. IaaS'nin bazı dezavantajları vardır:

 

Güvenlik

 

İstemci uygulamaları, verileri, ara yazılımı ve işletim sistemi platformunu kontrol etse de güvenlik riskleri yine de ana bilgisayardan veya diğer sanal makinelerden (VM'ler) kaynaklanabilir. Örneğin, ana bilgisayar altyapısı ve sanal makineler arasındaki veri aktarımı, içeriden gelen tehditler veya sistem kusurları nedeniyle yetkisiz tarafların kullanımına açılabilir.

 

Dahili Kaynaklar ve Eğitim

 

Çalışanların altyapıyı verimli bir şekilde idare edebilmeleri için daha fazla yardıma ve eğitime ihtiyaçları olabilir. Veri koruma, yedekleme ve iş sürekliliği müşterinin sorumluluğunda olacaktır. Ancak, yeterli eğitim ve dahili kaynaklar olmadan, altyapı üzerinde yetersiz kontrol nedeniyle kaynakların yönetilmesi zor olabilir.

 

Çok Kullanıcılı Güvenlik

 

 Satıcı, donanım kaynakları kullanılabilir hale geldikçe kullanıcılar arasında dinamik olarak atandığından, diğer müşterilerin daha önceki müşteriler tarafından depolama varlıklarına bırakılan verilere erişememesini sağlamalıdır. Müşteriler ayrıca çok kiracılı bulut mimarisi içinde sanal makinelerin yeterince ayrılmış olduğunu garanti etmesi için satıcıya güvenmelidir.

 

Hizmet Olarak Platform (PAAS)

 

Üçüncü bir tarafça yönetilen hizmetlerden oluşturulan uygulamalar, Hizmet Olarak Platform (PAAS) mimarisi kullanılarak bulut üzerinden sunulur. Uygulamanız için elastik ölçeklendirme sunarak geliştiricilerin genel, özel ve hibrit dağıtım yöntemleriyle çevrimiçi hizmetler ve uygulamalar oluşturmasını sağlar.

 

Basitçe ifade etmek gerekirse, üçüncü taraf bir tedarikçinin yazılım ve donanım araçlarına bulut bilişim erişimi sağladığı bir hizmettir. Ardından, geliştiriciler sağlanan araçlardan yararlanır.

 

 Faydalı uygulamaların ve hizmetlerin organizasyonuna ve bakımına yardımcı olur. Buna ek olarak, IAAS'den daha ucuzdur ve iyi donanımlı bir yönetim sistemine sahiptir.

 

Popüler PaaS Sağlayıcılarına Örnekler

 

Popüler PaaS sağlayıcılarına örnek olarak şunlar verilebilir:

 

- AWS Elastic Beanstalk.

- Heroku.

- Windows Azure (çoğunlukla PaaS olarak kullanılır).

- Force.com.

- Google App Engine.

- OpenShift.

- Apache Stratos.

 

PaaS'nin Avantajları

  • Daha fazla kontrol: Oluşturduğunuz uygulamalar tamamen geliştirme ekibinizin kontrolü altındadır.
  • Sizinle büyür: Uygulamalar şirketinizin ihtiyaçlarını karşılamak için kolayca özelleştirilebilir ve ölçeklenebilir.
  • İş birliği kolaylığı: Geliştiriciler arasında, özellikle de kuruluşunuzun dışındakilerle iş birliği yapmak kolaydır.
  • Hızlı kurulum: PaaS araçlarına kaydolmak, kurmak ve kullanmak kolaydır.
  • Paradan tasarruf edin: Pahalı sunucular veya donanım satın almaya gerek yoktur.

 

PaaS Özellikleri

 

PaaS bir bulut hizmeti örneğidir ve aşağıdaki özelliklerden bazılarına sahiptir:

 

- Sanallaştırma teknolojisi üzerine kuruludur, böylece işletmeniz geliştikçe kaynaklar kolayca büyütülebilir veya küçültülebilir.

- Uygulama oluşturma, test etme ve dağıtma için bir dizi yardım sunar

- Tek bir geliştirme programı kullanarak birçok kişi tarafından kullanılabilir

- Veri tabanı ve web hizmeti entegrasyonunu birleştirir

 

PaaS Sınırlamaları ve Endişeleri

 

Veri Güvenliği

 

PaaS çözümlerinin yardımıyla işletmeler uygulamalarını ve hizmetlerini çalıştırabilir, ancak satıcı kontrolündeki üçüncü taraf bulut sunucularında depolanan verilerin güvenliği tehlikededir. Buna ek olarak, müşteriler belirli barındırma kısıtlamalarına sahip hizmetleri uygulayamayabilir, bu da güvenlik seçeneklerinizi sınırlayabilir.

 

Entegrasyonlar

 

PaaS teklifiyle belirli uygulamaları ve hizmetleri dağıtma becerisi, şirket içi bir veri merkezinde veya şirket dışı bir bulutta tutulan verileri entegre etmenin karmaşıklığından etkilenebilir. Buna ek olarak, özellikle eski bir IT sisteminin her bileşeni bulut için geliştirilmediğinde, mevcut hizmetler ve altyapı ile entegrasyon zor olabilir.

 

Eski Sistemlerin Özelleştirilmesi

 

PaaS, halihazırda kullanılmakta olan eski programlar ve hizmetler için basit bir tak ve çalıştır çözümü olmayabilir. Eski sistemlerin PaaS hizmetiyle birlikte çalışması için çeşitli ayarlamalar ve yapılandırma değişiklikleri gerekebilir. Buna ek olarak, değişiklik sonucu ortaya çıkan karmaşık IT yapısı PaaS yatırımının değerini tamamen ortadan kaldırabilir.

 

Hizmet Olarak Yazılım (SAAS)

 

Hizmet Olarak Yazılım, internet üzerinden Çıktı Yeniden Yazılmış/Yeniden Yazılmış Metin aracılığıyla erişilen bir barındırma hizmeti olarak dağıtılan bir yazılım modelidir. Aynı zamanda yazılımın ve ilgili verilerin merkezi olarak barındırıldığı ve web üzerinden genellikle çevrimiçi bir tarayıcı olan istemcileri kullanılarak erişildiği bir yazılım dağıtım modelidir. Modern uygulamalar SAAS hizmetleri aracılığıyla geliştirilir ve dağıtılır.

 

SaaS örnekleri

 

- Satış Gücü

- Cisco WebEx

- Dropbox

- ZenDesk

- MailChimp

- Google Apps

- Microsoft Office 365

 

SaaS Özellikleri

 

SaaS'ın ne zaman kullanıldığını birkaç farklı şekilde belirleyebilirsiniz:

 

- Tek bir konumdan yönetilir

- Uzak bir sunucuda bulunur

- İnternet üzerinden kullanılabilir

- Kullanıcılar donanım veya yazılım güncellemelerinden sorumlu değildir

 

SaaS'nin Avantajları

 

- Basit kurulum: PLG SaaS ile bir kullanıcı adı ve şifre oluşturmanız yeterlidir ve kullanıma hazırsınız.

 

- Yerel barındırma gerekmez: Bunu gerçekleştirmek için sunucular veya bilgisayarınız kullanılabilir.

 

- Daha fazla sabit disk veya sunucu kapasitesine sahip olacağınız için alan işgalcilerine zaman kalmayacaktır.

 

- Zaman kazandırır: Aylık maliyet, yazılımı yönetmeyi içerir, bu nedenle bunu yapmak zorunda kalmazsınız.

 

- Mükemmel bir seçenek: Akla gelebilecek her türlü kullanım durumu için çok sayıda SaaS seçeneği mevcuttur.

 

SaaS Sınırlamaları ve Endişeleri

 

Birlikte Çalışabilirlik

 

SaaS yazılımını oluştururken entegrasyon için açık standartlar kullanılmazsa, bu yazılımı halihazırda var olan uygulamalar ve hizmetlerle entegre etmek önemli bir sorun olabilir. Sonuç olarak, kuruluşların kendi entegrasyon sistemlerini oluşturmaları veya SaaS hizmetlerine olan bağımlılıklarını azaltmaları gerekebilir ki bu da her zaman uygulanabilir olmayabilir.

 

Entegrasyon Desteği Eksikliği

 

Birçok işletme için şirket içi yazılım, veri ve hizmetlerle derin bağlantılar gereklidir. Bu alanda SaaS tedarikçisinden yardım alınamayabilir ve bu da işletmelerin iç kaynaklarını bağlayıcıları oluşturmaya ve yönetmeye ayırmasına neden olabilir. Entegrasyonların karmaşıklığı, bir SaaS uygulamasının veya diğer ilgili hizmetlerin kullanımını daha da kısıtlayabilir.

 

Veri Güvenliği

 

Gerekli yazılım işlevselliğini yerine getirmek için SaaS uygulamalarının arka uç veri merkezlerinin büyük miktarda veri alışverişi yapması gerekebilir. Hassas iş verilerinin SaaS tabanlı bir genel buluta aktarılması güvenlik, uyumluluk ve büyük veri iş yükleri için önemli maliyetleri tehlikeye atabilir.