Business Ethernet Nedir?

02 Ocak 2024

Business Ethernet Nedir?

Business Ethernet nedir? Kurumsal Ethernet, bilgisayarları, sunucuları, yazıcıları ve diğer cihazları birbirine ve internete bağlayan LAN'lar ve WAN'lar için kullanılan bir ağ protokolleri ailesidir. Koaksiyel, çift bükümlü ve fiber optik kabloların tümü kurumsal Ethernet bağlantısı için seçeneklerdir.

 

Kurumsal Ethernet, şirketlere yüksek hızlı, güvenilir internet bağlantısı sağlamak için Ethernet teknolojisini kullanan bir veri ağı hizmeti kategorisidir. Genellikle çok sayıda konumu, aygıtı ve insanı internete ve birbirlerine bağlaması gereken işletmeler tarafından kullanılır.

 

Kurumsal Ethernet hizmetleri, bakır veya fiber optik hatlar üzerinden 10 Mbps ile 10 Gbps arasındaki hızlarda sağlanabilir. Ayrıca, bu hizmetlerin çoğu, iş açısından kritik uygulamalar için güvenilir ve güvenli erişim sağlamaya yardımcı olan Hizmet Kalitesi (QoS), trafik yönetimi ve özel bant genişliği gibi özelliklerle birlikte gelir.

 

Kurumsal Ethernet Türleri

 

Bakır Üzerinden Ethernet (EoC)

 

Bakır üzerinden Ethernet (EoC), mevcut bakır telefon hatları üzerinden yüksek hızlı internet bağlantısı sunan ticari bir Ethernet hizmetidir. Fiber optik altyapının bulunmadığı yerlerde bulunan şirketler için uygun maliyetli bir alternatif sunar.

 

Hizmeti sağlamak için müşterinin mülkünde bulunan bir cihaz olan müşteri tesis ekipmanları (CPE), iki bakır telefon hattı üzerinden yakındaki bir servis sağlayıcının merkez ofisine bağlanır. Bakır hatlar üzerinden bu hızlara ulaşmak için kullanılan bir teknoloji olan DSL (Dijital Abone Hattı), hizmeti bakır hatlar üzerinden sunmak için kullanılır.

 

Yüksek hızlı bağlantı arayan şirketler için EoC uygun maliyetli bir alternatif sunar. Ayrıca, fiber optik kabloları kurmaya gücü yetmeyenler veya fiberin henüz erişilebilir olmadığı yerlerde bulunan şirketler için iyi bir ikame olabilir.

 

Fiber Üzerinden Ethernet (EoF)

 

Fiber Üzerinden Ethernet (EoF) gibi Kurumsal Ethernet hizmetleri, hızlı ve güvenilir internet bağlantısı sağlamak için fiber optik kablolar kullanır. Çok fazla veri taşıması veya yüksek çözünürlüklü video işlemesi gerekenler gibi son derece hızlı bağlantıya ihtiyaç duyan şirketler için harika bir seçimdir.

 

Fiber optik kablolar, bakır bağlantılara kıyasla çok daha uzun mesafelerde ve çok daha yüksek hızlarda veri taşıyabilir. Bu nedenle, EoF hizmetinde kullanılırlar. Ayrıca, fiber optik kablolar parazit ve sinyal bozulmasına daha az eğilimli oldukları için daha güvenilir ve güvenlidir.

 

Hızlı ve güvenilir internet bağlantısı ve büyük iş yüklerini idare etmek veya yüksek çözünürlüklü video yayınlamak için çok fazla kapasite talep eden şirketler için mükemmel bir seçenektir.

 

Metro Ethernet

 

 Metro Ethernet, bir metropolitan alan ağı (MAN) üzerinden yüksek hızlı internet bağlantısı sağlayan ticari bir Ethernet hizmetidir. Şirketler bunu sıklıkla aynı şehir veya bölgedeki diğer sitelere bağlanması gereken şube ofisleri veya perakende mağazaları ile kullanırlar.

 

Fiber optik kablolar, genellikle telekomünikasyon firmaları tarafından işletilen Metro Ethernet ağlarını inşa etmek için kullanılır. Bir sağlayıcının ağı ile müşterilerin siteleri arasında yüksek bant genişliğine sahip bağlantılar sağlarlar.

 

Metro Ethernet tipik olarak noktadan noktaya bir hizmet olarak sağlanır, bu da her konum ile sağlayıcının ağı arasında özel bir fiber optik bağlantı kurulmasını gerektirir. Bu, iki site arasında doğrudan iletişim kurulmasını ve genel internetten farklı özel bir ağ oluşturulmasını sağlar.

 

Sanal Özel LAN Hizmeti (VPLS)

 

Sanal Özel LAN Hizmeti (VPLS) adı verilen bir tür Metro Ethernet hizmeti, çok sayıda konumun aynı LAN üzerindeymiş gibi bağlanmasına olanak tanıyarak çeşitli siteler arasında kesintisiz iletişim sağlar. Çok sayıda şubesi, perakende satış noktası ya da kaynakları paylaşması ve sanki hepsi aynı ağa bağlıymış gibi birbirleriyle iletişim kurması gereken diğer dış bölgeleri olan şirketlere fayda sağlar.

 

Konumlar arasında özel ve güvenli bir bağlantı sunmak için VPLS, genel internet veya bir sağlayıcının ağı gibi ortak bir altyapı üzerinden sanal bir özel ağ (VPN) oluşturulmasına olanak tanır. VPN'i oluşturmak için kullanılan Çok Protokollü Etiket Anahtarlama (MPLS) teknolojisi, ses, video ve veri dahil olmak üzere birçok trafik türünün tek bir bağlantı üzerinden etkili bir şekilde iletilmesini sağlar.

 

Özel İnternet Erişimi (DIA)

 

Özel İnternet Erişimi (DIA), Hizmet Kalitesi (QoS) sağlarken tek bir müşteriye internet bağlantısı sağlayan bir iş Ethernet hizmetidir. Bulut hizmetleri, VoIP ve çevrimiçi satın alımlar dahil olmak üzere görev açısından kritik uygulamalar için güvenilir ve hızlı bir internet bağlantısına ihtiyaç duyan şirketler tarafından sıklıkla kullanılır.

 

Görev açısından kritik uygulamaları için güvenilir, özel yüksek hızlı internet bağlantısına ihtiyaç duyan ve trafiklerinin önceliklendirildiğinden ve en az gecikme ve en yüksek kaliteyle iletildiğinden emin olmak isteyen şirketler için özel internet erişimi (DIA) mükemmel bir alternatiftir.

 

DIA ile tüketici, genel internet üzerinden değil, bir sağlayıcının ağı üzerinden özel bir internet bağlantısı alır. Bu özel bağlantının bir sonucu olarak, müşteri diğer kullanıcılarla paylaşılmayan sabit, özel bant genişliğine erişebilir.

 

Ethernet İş Kablolama Türleri

 

Hepsi aynı genel işleve sahip olsa da mevcut Ethernet kablosu çeşitlerinin her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. Varyasyonlar, kullanılan telin türü ve kablo içinde nasıl paketlendiği ile ilgilidir. Bununla birlikte, endüstri zaman içinde önemli ölçüde gelişmiştir. Artık daha güçlü bağlantılar ve daha yüksek internet hızları için çok daha iyi seçenekler mevcut.

 

Cat5

 

Bu kablolar Cat3 kablolara göre bir gelişmeydi. Çoğu zaman 100 Mbps'ye kadar internet hızları için yeterliydi, ancak artık daha yüksek hızlar çok yaygın olduğundan, Cat5 giderek daha fazla modası geçmiş hale geliyor.

 

Cat5e

 

Cat5'in "geliştirilmiş" versiyonu artık Ethernet kabloları için endüstri standardı olarak kabul edilmektedir. Bu bağlantılar 1 Gbps'ye kadar internet hızlarını desteklemektedir. Ayrıca Cat6 ve Cat7 kabloları genellikle daha pahalı olduğu için akıllıca bir seçimdir.

 

Cat6

 

Cat6 kablolama ile, internet hızınız 1 Gbps veya altında ise daha hızlı indirme ve yükleme süreleri elde edebilirsiniz. Elbette her ekip buna ihtiyaç duymayabilir, ancak yükseltme seçeneğine sahip olmak harika bir şey. Ayrıca, "STP" veya "korumalı bükümlü çift" olarak bilinen belirli Cat6 kabloları, hatlarınızı karışma ve diğer parazitlerden korumak için üretilmiştir.

 

Cat6a

 

Daha da hızlı bir bağlantı istiyorsanız Cat6a'yı düşünün. Bu Ethernet bağlantılarının tümü ekranlama özelliğine sahiptir ve 10 Gbps'ye kadar internet hızlarını destekleyebilir. Bu, özellikle fiber optik internet daha yaygın olarak erişilebilir hale geldikçe, size yıllarca iyi hizmet vermesi gereken büyük bir personeli desteklemek için güvenilir bir seçenektir.

 

Kurumsal Ethernet'in Faydaları

 

Business Ethernet, işletmeler için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunar:

 

Yüksek hızlı bağlantı

 

Çevrimiçi işlemler, bulut hizmetleri, video konferans ve yüksek bant genişliğine sahip uygulamaların tümü, yüksek hızlı internet bağlantısı sunabilen iş Ethernet bağlantıları ile desteklenebilir.

 

Güvenilirlik

 

Kurumsal Ethernet hizmetleri genellikle düşük gecikme süresine sahiptir ve paket kaybı çok azdır veya hiç yoktur, bu da onları çok güvenilir kılar. Bu, özel bağlantıların, hizmet kalitesi (QoS) güvencelerinin ve MPLS gibi en son teknolojilerin kullanılmasından kaynaklanır.

 

Uygun maliyetli

 

 Yüksek hızlı bağlantıya ihtiyaç duyan şirketler için ticari Ethernet hizmetleri uygun maliyetli olabilir. Özel fiber optik gerektirmeyen şirketler için, özellikle Bakır Üzerinden Ethernet (EoC) kullanıldığında, kiralık hatlar gibi diğer seçeneklere göre daha uygun maliyetli bir seçenek olabilir.

 

Güvenlik

 

Çevrimiçi risklere karşı korunmak için, iş Ethernet hizmetleri tipik olarak trafik şifreleme gibi çeşitli güvenlik özellikleri içerir. Bu, şirketlerin gizli bilgilerini ve fikri mülkiyetlerini korumalarına yardımcı olabilir.

 

Geliştirilmiş Üretkenlik

 

Ticari Ethernet hizmetleri, kritik kurumsal uygulamalar için güvenilir ve hızlı internet bağlantısı sunarak çalışan verimliliğini de artırabilir.

 

 

Kurumsal Ethernet, Ethernet teknolojisini kullanan şirketlere hızlı, güvenilir internet bağlantısı sunan bir veri ağı hizmeti kategorisidir. Çok sayıda konumu, cihazı ve kullanıcıyı internete ve birbirlerine bağlaması gereken şirketler sıklıkla bu hizmeti kullanır.

 

İşletmeler, yüksek hızlı bağlantı, güvenilirlik, ölçeklenebilirlik, uygun fiyat, güvenlik, artan verimlilik ve esneklik dahil olmak üzere iş Ethernet hizmetleri tarafından sağlanan çeşitli özelliklerden yararlanabilir.

 

Business Ethernet, çeşitli işletmelerin özel gereksinimlerini karşılamak ve görev açısından kritik operasyonları desteklemek için Hizmet Kalitesi (QoS), özel bant genişliği ve trafik kontrolü esnekliği sunar. Ayrıca, güçlü ve güvenilir bir internet bağlantısı ile büyümeyi kolaylaştırmak ve operasyonları kolaylaştırmak için, iş Ethernet'i işletmeler için çok önemli bir hizmettir.